Maanantai on hoidettu vapaaksi - seuraavat kolme päivää hiihdetään pyydaa. Jotenkin alkuviikon dumppi inspiroi ja sen mukana tuoma ylimääräinen energia piti käyttää johonki. Päätin siis huoltaa sukset. Uudet randosukset kaipasivat voitelua muutenkin, joten eikun hommiin.

Ensimmäiseksi viilataan kantit. Kuvan suksien kantit ovat tosin niin huonossa hapessa, ettei niille ihan pikku viilaus riitä. Tasoittelin kuitenkin pahimmat rypyt - ehkä se jotakin auttaa. Pyydalla kanteille ei tosin ole hirveesti käyttöä muutenkaan.

361702.jpg  361701.jpg
Ensin viilataan kantit ja sitten tarkistetaan, ettei sormiin tullut haavoja.

Kun kantit on saatu kuosiin ja haavat paikkailtua, laitetaan voitelurauta (silitysrauta käy tähän hyvin) lämpiämään. Sitten vaan kynttilää (tai vastaavaa liukastetta) suksen pohjiin kuumaa rautaa käyttäen.

361700.jpg
Ja sitten taas mennään niinku kuvakin kertoo.

Yleensä suksen pohjista "siklataan" eli kaavitan ylimääräiset voiteet pois. Parhaan tuloksen saa jos lopuksi vielä hioo pohjat tasaisiksi tarkoilla pituussuuntaisilla vedoilla karheaa rättiä käyttäen. Alamäkihiihdossa hioutuminen tapahtuu itsestään, mutta siklaus kannattaa silti suorittaa. Valmista, eiku mäkeen.